Burchtstappers Herzele vzw

Home Historiek Bestuur contact wandelingen Busreizen mededelingen Foto's 2019 Clubwinkel sponsors

Ontwerp by webmaster 2010-2019  © Burchtstappers Herzele vzw - Bijgewerkt op 29/05/2019 17:55:37  - Privacy

                     

Onze facebookpaginaTongeren (Eburonentocht)


Bezienswaardigheden op de wandeling

7-12-16-20km


Beukenberg


Met de bruisende groei van de Romeinse stad Tongeren steeg ook de behoefte aan drinkbaar water. Een aquaduct – een kunstmatige aarden ophoging voorzien van een houten waterbekken – moest in de 1ste eeuw de vlotte toevoer naar het stadscentrum garanderen. De restanten van het aquaduct kennen we vandaag als de Beukenberg. De site groeide uit tot een schitterend wandelgebied vlakbij het stadscentrum. Het is erkend als beschermd archeologisch monument … het grootste van België!


Pliniuspark


Haast meer dan 2000 jaar geleden vermeldde de Romeinse geleerde Plinius de Oudere een ‘uitzonderlijke waterbron in Tongeren’. Het geneeskrachtige effect van de intussen befaamde Pliniusfontein ging al snel ‘viraal’. De site werd een vermaard kuuroord. Vandaag is de plek getransformeerd tot stadspark, waar water nog steeds een hoofdrol speelt.


Romeinse tempelsite


Aan de noordrand van de stad werd een stenen tempel gebouwd. Deze tempel was één van de imposantste in de wijde omgeving. Het is nog steeds niet duidelijk aan welke godheid de tempel was gewijd en of hij werd gebruikt voor de keizercultus. Op basis van de resterende funderingen wordt een beeld geschapen van de site.


De Kevie


In het zuidoosten van Tongeren stap je van de gezellige bedrijvigheid van het stadscentrum recht in een groene wereld van rust. Hier ligt De Kevie, een uitgestrekt natuurreservaat met een waardevolle fauna en flora. Verlaten hooilanden gaan er naadloos over in dichtbegroeide moerassen en de Jeker volgende valleibossen vol dichte houtkanten, eeuwenoude knotwilgen en glasheldere poelen en sloten. Honderden wandelaars, fietsers en sportievelingen genieten er dagelijks van de frisse lucht.  Door het park lopen 4 bewegwijzerde wandelingen.


4km

Stadswandeling


Ambiorix


Zijn naam betekent 'rijke koning'. Ambiorix, Koning der Eburonen Over de mens Ambiorix is niets bekend. We weten niet hoe hij eruitzag, wanneer hij is geboren en gestorven. Hij is alleen bekend door zijn rol in de opstand tegen Julius Caesar in 54 v.Chr.


Onze-Lieve-Vrouwebasiliek


BASILIEK
Meer dan 300 jaar waren nodig om dit prachtig monument te voltooien. Het interieur is uitermate rijk aan kunstschatten. Bekendst is ongetwijfeld het uit notenhout gesneden beeld van Onze-Lieve Vrouw van Tongeren Oorzaak Onzer Blijdschap, dat dateert van omstreeks 1479. De Romaanse kloostergang uit de 12de eeuw mag beschouwd worden als een zeldzame getuige van Romaanse bouwkunst in België. Onderweg naar Tongeren kan je haar al van ver bewonderen: de Onze-Lieve-Vrouwebasiliek aan de Grote Markt. Het is dan ook een van de mooiste gotische religieuze bouwwerken van België. Een bezoek buiten én binnen meer dan waard!


Het Begijnhof


Al van voor 1239 waren er begijnen in Tongeren. De dames die noch voor een huwelijk, noch voor een kloosterleven kozen, installeerden zich definitief op een ommuurde site aan de Moerenpoort. In het Sint-Catharina Begijnhof bouwden de ‘juffrouwen’ een zelfstandig leven op.

Op het hoogtepunt begin 18de eeuw telde het begijnhof ruim 300 begijntjes en 100 huizen. Maar tijdens de Franse Revolutie in 1798 kantelde het tij.

Het begijnhof werd onteigend en een aantal huizen en muren integreerden met de tijd in de stadsomgeving. Vandaag ademen de met kasseien geplaveide straatjes, pittoreske pleintjes, begijnenhuisjes en religieuze gebouwen van het Tongerse begijnhof nog altijd een ingetogen sfeer uit. Dit feeërieke ‘ministadje in de stad’ is terecht Unesco-werelderfgoed.


Moerenpoort


De Moerenpoort is een van de zes stadspoorten uit het middeleeuwse Tongeren. Ze is de enige die de tand des tijds overleefde. Vandaag is de robuuste toren omgetoverd tot een museum. Op de toren geniet je van een adembenemend zicht over de binnenstad en het begijnhof.

Het verhaal van de Moerenpoort start in het begin van de dertiende eeuw toen Tongeren stadsrechten kreeg. De 13de tot de 19de eeuw bracht voor Tongeren een opeenvolging van plunderingen, oorlogen en conflicten met zich mee. Tijdens de Grote Brand van Tongeren in 1677 brandde de stad af, maar de poort en het nabije begijnhof overleefden de vuurzee